PUNČOVÁ TORTA

cesto:
7 vajec rozdeliť na žĺtky a bielky (sneh)
35 dg prášk. cukru
14 PL vody
35 dg polohrubej múky
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
punč:
7dg masla
1 bal. vanilkového cukru
1,5 dl rumu
10 dg cukru
5 PL červeného lekváru
1 dl vody
8 dg mletých orechov (balíček lieskovcov)
5-10 dg kandizovaného ovocia
poleva:
buď punčová od Dr. Oetker 2 bal., alebo takto:
20 dg prášk. cukru
2 PL horúceho mlieka
2 PL rumu
červené potravinárske farbivo

cesto:
Pripravíme piškótové cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry nasledovne: 1/2 cesta na rovný plech a 1/2 cesta do okrúhlej tortovej formy. Cesto na plechu po upečení pokrájame na malé kocky a dáme do rúry usušiť pri slabej teplote. Okrúhly korpus po vychladnutí prerežeme na dve časti (nožom nakrojíme po obvode a niťou prejdeme cez stred). Obe polovice na rezanej časti natrieme lekvárom.
Z tortovej formy použijeme obvodovú časť s upínacím patentom. Tú položíme na podnos (tanier), na dno vložíme spodnú polovicu korpusu, naň dáme pripravenú punčovú masu, na vrch položíme druhú časť korpusu a zaťažíme na noc v chladničke.
Pri podávaní formu odstránime.

punčová masa:
Najprv uvaríme punč. Do kastrólika dáme cukor, vodu a lekvár. Zohrievame, kým sa cukor neroztopí. Odstavíme, pridáme maslo a miešame, kým sa neroztopí. Potom pridáme rum, nadrobno pokrájané ovocie a mleté orechy. S vychladnutým punčom zmiešame usušené piškótové kúsky - musia byť šťavnaté.

poleva:
Prášk. cukor preosejeme, pridáme vriace mlieko, farbivo, dobre vymiešame a pridáme rum. Poleva musí byť hladká, aby bola po stuhnutí lesklá.

pozn.: do punču pôvodný recept odporúča pridať aj strúhanú kôru z chemicky neošetreného pomaranča a citróna


home