LANGOŠE

1 kg polohrubej múky
0,5 l mlieka
250 ml kyslej smotany
50 g čerstvých kvasníc
štipka cukru, 1 ČL sódy bikarbóny, soľ, olej, cesnak

Z mlieka, štipky cukru a kvasníc pripravíme kvások a zmiesime ho s múkou, smotanou, sódou bikarbónou, soľou a zvyšným mliekom. Vypracujeme hladké cesto a odložíme na 60 min. do chladničky.

Z cesta vyformujeme toľko bochníčkov, koľko chceme langošov, zvyšok odložíme v mikroténovom sáčku do chladničky. Môžeme ho použiť aj o týždeň.

Bochníčky necháme kysnúť cca 20 min. Potom každý prstami roztiahneme na placku a v dostatonom množstve horúceho tuku (musia plávať) ich vypražíme. Potrieme cesnakom rozotretým so soľou, prípadne dochutíme kečupom a kyslou smotanou.


home